İŞ HİJYENİ
İş (Endüstri) Hijyeni; işyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik halini bozan işçiler ve toplumdaki bireyler arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik yaratan çevresel etkenler (ortam koşullarını) ve stresleri gözlemleyen (tanıyan), değerlendiren ve kontrol altına alan bir teknik ve sosyal bilim ve sanattır.
İŞ HİJYENİNİN AMAÇLARI NELERDİR?
ÇEVRESEL ETKENLER
İşyerinde oluşan, hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik halini bozan çevresel etkenleri kimyasal, fiziksel, biyolojik ve ergonomik olarak sınıflandırabiliriz.
KİMYASAL ETKENLER
Bunlar çalışma ortamına (havaya, gıdaya, kişinin kullandığı araç-gerece veya dış ortamla ilişkide bulunan vücut kısımlarına) karışabilen (sıvı, katı, toz, duman, tütsü, sis, buhar ve gazlar) çevrenin normal ve sağlıklı yaşama uygun kimyasal bileşimini az veya çok değiştiren etkenlerdir.
FİZİKSEL ETKENLER
Çalışma ortamının kimyasal bileşimini belirgin bir şekilde değiştirmeyen olağan dışı (aşırı) sıcaklık ve basınç, elektromagnetik ve iyonlayıcı ışınlar, gürültü, titreşim, sıcaklık, nem ve hava hareketleri sayılabilir.
BİYOLOJİK ETKENLER Böcek, parazitler, küf, maya, mantarlar, bakteriler ve virüsler örnek olarak verilebilir. |
![]() |
ERGONOMİK ETKENLER
Yeterince olumlu dizayn edilmemiş(tasarlanmamış) el aletleri veya çalışma bölgeleri, uygunsuz bir şekilde kaldırma veya uzatma, zayıf görme koşulları, vücut durumunun işle ilişkisi, monotonluk, sıkıcılık, tekrarlanan hareket, üzüntü, iş baskısı ve yorgunluk olarak verilebilir.
İŞ YERİNDE UYGUN HİJYEN İÇİN