İş Sağlığı ve Güvenliği

Anasayfa

Hakkımızda

İSG Koordinatörlüğü
Btü İsg Üst Kurulu
Vizyon&Misyon
Organizasyon Şeması
Ekibimiz

Acil Durum

Acil Durum Ekipmanları
Yangın
Deprem
Patlama
İş Kazası
Pandemi

İş Sağlığı

Ergonomi
   Genel Bilgiler
   Ofiste Ergonomi
   Laboratuvarda Ergonomi
İlk Yardım
   Genel Bilgiler
   Temel Yaşam Desteği
   Kanamalarda İlk Yardım
   Yanıklarda İlk Yardım
   Yaralanmalarda İlk Yardım
   Zehirlenmede İlk Yardım
Hijyen
   İş Hijyeni
Meslek Hastalığı

İş Güvenliği

Kişisel Koruyucu Donanım (KKD)
   Genel Bilgiler
   İşitme Koruyucu Donanımlar
   Solunum Koruyucu Donanımlar
   El Koruyucu Donanımlar
   Baş Koruyucu Donanım
   Ayak Koruyucu Donanımlar
   Göz ve Yüz Koruyucu Donanımlar
   Yüksekten Düşmelere Karşı Koruyucu Donanımlar
Laboratuvarda Çalışma Kuralları
Uyarı İşaretleri
Basınçlı Tüpler
Atık Yönetimi
Ramak kala

Doküman ve Formlar

Planlar
Listeler
Talimatlar
Formlar
Rehberler
Eğitim Sunuları
Eğitim Videoları
Kalite Dökümanları ve Mevzuat
Faydalı Bağlantılar

Faaliyetler

İş Sağlığı ve Güvenliği Üst Kurul Toplantısı
Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
İşbaşı Eğitimi Kapsamında Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi
Öğrencilerimize İSG-İlkyardım-Acil Durum ve Yangın Eğitimi
Personelimize Afet Farkındalık Eğitimi
Öğrenci ve Akademisyenlerimize Temel İSG-Laboratuvarlarda İSG, Hijyen ve Covid-19 Eğitimi

Bunları Biliyor Musunuz?

Bunları Biliyor Musunuz?

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Tanıtım

İSGK
İSG TANITIM VİDEOSU
NAPO EĞİTİM VİDEOLARI İSG ÇİZGİ DİZİ

Kanun ve Yönetmelikler

Kurul - Komisyon

Mevzuat

İletişim

 /  İş Sağlığı  /  İş Hijyeni

 

İŞ HİJYENİ

İş (Endüstri) Hijyeni; işyerinde oluşan hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik halini bozan işçiler ve toplumdaki bireyler arasında önemli ölçüde huzursuzluk ve verimsizlik yaratan çevresel etkenler (ortam koşullarını) ve stresleri gözlemleyen (tanıyan), değerlendiren ve kontrol altına alan bir teknik ve sosyal bilim ve sanattır.

İŞ HİJYENİNİN AMAÇLARI NELERDİR?

  • İş hijyeni Bütün çalışanların ruhsal, fiziksel ve sosyal durumlarını en iyi ve yüksek duruma getirmek ve bu düzeyin devamlılığını sağlamak
  • Çalışanlarca, çalışma koşullarının ve durumlarının yol açabileceği sağlık sorunlarını tespit etmek ve sağlığı etkileyecek her şeyden çalışanları korumak
  • İş yerlerinde etkin korunma sağlamak için gerekli önlemlerin alınmasını ve geliştirilmesini sağlamak.

ÇEVRESEL ETKENLER

İşyerinde oluşan, hastalığa neden olan, sağlık ve iyilik halini bozan çevresel etkenleri kimyasal, fiziksel, biyolojik ve ergonomik olarak sınıflandırabiliriz.

KİMYASAL ETKENLER

Bunlar çalışma ortamına (havaya, gıdaya, kişinin kullandığı araç-gerece veya dış ortamla ilişkide bulunan vücut kısımlarına) karışabilen (sıvı, katı, toz, duman, tütsü, sis, buhar ve gazlar) çevrenin normal ve sağlıklı yaşama uygun kimyasal bileşimini az veya çok değiştiren etkenlerdir.

FİZİKSEL ETKENLER

Çalışma ortamının kimyasal bileşimini belirgin bir şekilde değiştirmeyen olağan dışı (aşırı) sıcaklık ve basınç, elektromagnetik ve iyonlayıcı ışınlar, gürültü, titreşim, sıcaklık, nem ve hava hareketleri sayılabilir.

BİYOLOJİK ETKENLER

Böcek, parazitler, küf, maya, mantarlar, bakteriler ve virüsler örnek olarak verilebilir.

ERGONOMİK ETKENLER

Yeterince olumlu dizayn edilmemiş(tasarlanmamış) el aletleri veya çalışma bölgeleri, uygunsuz bir şekilde kaldırma veya uzatma, zayıf görme koşulları, vücut durumunun işle ilişkisi, monotonluk, sıkıcılık, tekrarlanan hareket, üzüntü, iş baskısı ve yorgunluk olarak verilebilir.

İŞ YERİNDE UYGUN HİJYEN İÇİN

  • Laboratuvarlarda, soyunma odalarında, tuvaletlerde yiyecek içecek bulundurmayın.
  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayın. Kimyasallara maruz kalıyorsanız, bu işlemi önerilen kimyevi madde çözücüler ile de tekrarlayın.
  • İşinize uygun elbise ve (gerekiyorsa) iş güvenliği ayakkabı tercih edin.
  • Günlük elbisenizi ve iş yeri kıyafetlerinizi karıştırmayın.
  • Kimyevi maddelerle kirlenen kıyafetlerinizi diğer çamaşırlarınızdan ayrı olarak yıkayın.
  • Çalışırken, koruyucu aparatları (maske, gözlük, eldiven, vb.) sürekli ve uygun olarak kullanın.
  • Düzgün beslenin, periyodik olarak egzersiz yapın.
  • İshal, grip, vb. bulaşıcı hastalığı olan çalışanların durumlarını iş yeri hekimine bildirmesi önerilir.
  • İşe başlarken, işi sonlandırdıktan sonra, tuvalet kullanımı öncesi ve sonrasında mutlaka ellerinizi yıkayın.
  • Çözücüler, tiner, makine yağı gibi kimyasalları ellerinizi temizlemek için kullanmayın.

 



| Site Haritası | Geri Bildirim 
© Bursa Teknik Üniversitesi